Investeren voor Studenten: De Complete Gids

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Stel je voor. Je hebt de hele zomer gewerkt en je hebt wat extra geld gespaard, misschien wel 1000 euro. Als je antwoord hierop ja, is: Goed gedaan! Kies je er nu voor om die 1000 euro op te maken aan bier voor het hele jaar?

Of kies je ervoor dit geld te investeren terwijl je aan het studeren bent.


Als je de keuze maakt om dit geld aan bier te besteden, kun je het hele jaar fijn zuipen. Maar als je dit bedrag investeert, kun je tegen de tijd dat je met pensioen gaat en er van uit gaande dat je niks doet met deze investering, wel een waarde van tot 13 duizend euro bezitten.

Dus, was dat bier drinken in dit geval 13 duizend euro waard?

Geld investeren is een geweldige manier om te sparen voor je toekomst, zolang je er zorgvuldig en verantwoordelijk mee omgaat. Het kost je helemaal niet een grote investering van vooraf, en kost ook niet veel tijd of moeite tussendoor.

Alles wat het vraagt is een klein beetje lef van het risico, een stip op de horizon voor de toekomst en een investering van 1 uur werk.

Waarom starten met investeren tijdens studeren?

Laten we eerst praten over het feit waarom je zou moeten beginnen met investeren tijdens je middelbare school periode. De grootste reden hiervoor is TIJD. 

Tijd spenderen in de markt verslaat de perfecte tijd voor de markt.

Wat dit betekend is dat de beste manier om je vermogen te laten groeien, tijd is. Hoe eerder je begint met investeren, hoe meer tijd je geld heeft om te groeien. 

Helaas zijn er veel studenten ongeduldig. Het is niet sexy om te zien dat je 1000 euro investering slechts is gegroeid tot 1080 euro bij het einde van het jaar. Ook al is het leuk om te zien dat je zomaar 80 euro hebt gekregen, het is niet life-changing: En dit kan ontmoedigend werken.

Maar wanneer je realiseert dat het grootste voordeel in de toekomst ligt, ben je een heel eind op weg. Door te starten met investeren op je 18e tegenover iemand die begint op zijn 30e, heb je een 12 jaar lange voorsprong over dit andere individu. Bekijk dit grafiekje maar eens: Hoe veel tijd heb je nodig om een investering per jaar tot 1.000.000 wanneer je 62 jaar oud bent: 

LeeftijdBedrag te investeren per jaar om 1 miljoen euro te bereiken (Leeftijd: 62 jaar)
182100 of 175 euro per maand
192292 of 191 euro per maand
202520 of 210 euro per maand
212772 of 231 euro per maand


Zoals je ziet, als je begint met investeren als je 18 jaar oud bent, je alleen maar 2100 euro per jaar hoeft te investeren om een miljonair te zijn bij 62 jarige leeftijd. Dat nummer loopt enkel op wanneer je ouder wordt. Als je wacht totdat je 30 bent, wordt het nummer 6900 euro per jaar wat je zou moeten investeren, dat is 3* het bedrag wat jij zou moeten investeren. Allemaal door tijd.

Er is in principe voor iedere student geen reden om 175 euro per maand te verdienen met een side-hustle, of door te werken tijdens je schooltijd. 

Waar kun je een account openen?

Over de laatste 10 jaar heeft technologie investeren een stuk makkelijker gemaakt voor beginners, je kan er zelfs gratis mee beginnen. De dagen dat je met een investeringsadviseur moet zitten die voor hoge kosten je investering uittekent, is niet meer.


Deze dagen zijn er een hele boel plaatsen waar je kunt investeren en aandelen zonder kosten kan kopen. Waaronder mobiele apps die je kan gebruiken om  te investeren. Hieruit is een selectie gemaakt op basis van waar je een account kunt openen om te investeren.

M1 Financiën

M1 Finance is een revolutionair platform waarmee je gratis in aandelen en ETF’s kunt beleggen. Met M1 kun je een portefeuille opbouwen en automatisch gratis in je portefeuille beleggen! Het is een geweldige manier om kosteloos aan de slag te gaan. Bekijk M1 Finance hier.

Robin Hood

Robinhood is geweldig als je wilt investeren in individuele aandelen of handelsopties. Dit wordt niet aanbevolen voor beginnende investeerders, maar hun platform is gratis – en dat is geweldig. Het nadeel van Robinhood versus M1 is dat Robinhood fractioneel beleggen in aandelen niet toestaat, wat het moeilijk kan maken voor beginnende beleggers met niet veel geld om aan de slag te gaan. Bekijk Robinhood hier.

Fidelty

Fidelity is een van onze favoriete makelaars omdat ze een fullservicebedrijf zijn dat met je mee kan groeien naarmate je meer investeert en meer activa verkrijgt. Fidelity biedt enkele gratis investeringsopties, waaronder geen minimum IRA’s en commissievrije ETF’s. Bekijk Fidelity hier.

Streitwise

Als je op zoek bent naar een onroerendgoed-portefeuille, ga dan naar Streitwise. Het is een private equity REIT, wat betekent dat je investeert in een basket met onroerend goed, en je deelt in de inkomsten en waardering van die eigendommen (of verliezen als dit gebeurt). Het is een geweldige manier om voor een klein beetje geld te beginnen met investeren in onroerend goed. Bekijk Streitwise hier.

Welk type rekening je wilt openen

Als je net begint met beleggen, is het eerste dat je nodig hebt een effectenrekening. Beleggen kan niet bij een bank, maar moet bij een aparte entiteit gebeuren (ook al hebben sommige banken wel brokerages bij hen). We raden M1 Finance of Fidelity aan om aan de slag te gaan.

trading

Wanneer je je aanmeldt op het gewenste platform, heb je verschillende opties:

Geldrekening: Dit is de meest eenvoudige rekening. Hiermee kun je elk type beveiliging kopen dat je wilt met je geld bij de hand. Deze optie is geschikt voor de meeste beleggers, vooral voor beginnende beleggers en voor degenen die niet willen dat hun geld wordt opgesloten tot ze met pensioen gaan.

Margerekening: Deze rekening is vergelijkbaar met de geldrekening, behalve dat je geld kunt lenen om te investeren. Deze rekening maakt een aantal functies mogelijk die een geldrekening niet heeft, zoals short gaan op beleggingen en het verkopen van ongedekte opties.

Traditionele IRA: dit is het traditionele voertuig voor de pensioenrekening. Het is vergelijkbaar met de geldrekening omdat je effecten kunt kopen met het geld dat je beschikbaar heeft. Dit account let echter een beperking op dat je dat geld er pas in kunt opnemen als je ten minste 59 1/2 bent.

Je krijgt echter een belastingvoordeel voor al het geld dat tot aan de limiet is geïnvesteerd (dat is $ 5.000, of $ 6.000 als u ouder bent dan 50). Zodra je met pensioen gaat, moet je belasting betalen over het geld dat je opneemt.

Roth IRA: dit is vergelijkbaar met de traditionele IRA, behalve dat je geen belastingvoordeel ontvangt in het jaar dat je belegt, maar bij pensionering zijn al je opnames belastingvrij.

Dus, wat is de beste optie? Als je nu wilt sparen voor je pensioen en je hebt je inkomen verdiend (wat betekent dat het uit je werk kwam en niet van je ouders), dan is een Roth IRA de juiste keuze. De reden hiervoor is dat de belasting die je nu over uw inkomen betaalt, zo laag is, dat je een enorme besparing aan belastingen krijgt als je met pensioen gaat. Als je jouw geld echter gedurende 40 jaar niet wilt vastleggen, is een geldrekening een prima manier om te beginnen.

Ik heb mijn account geopend: Wat nu?

Als je eenmaal je account hebt geopend, staat het geld daar gewoon niets voor je te doen. Dit is waar een beetje tijd nodig is om jezelf te onderwijzen, en een beetje discipline over je tijdshorizon komt in het spel.

Ik wil beginnen met te zeggen dat je voor korte termijn geld kunt en mag verliezen. Zo leverde de S&P 500 (de grootste 500 bedrijven in de Verenigde Staten) in 2009 een mooie 27,11% op. Dat is geweldig.

Het verloor echter een enorme 37,22% in 2008. Er zijn enorme schommelingen in de markt. De reden dat mensen investeren, is echter dat het rendement op de S&P 500 op jaarbasis over de afgelopen 20 jaar 8,12% bedroeg.

Er waren jaren op en neer, maar als je gewoon niets deed, zou je jaarlijks 8,12% hebben gewonnen. Dit overtreft de norm voor een spaarrekening, die jaarlijks slechts 2,81% groeide.

Daarom wordt het ten zeerste aanbevolen om, als u voor de lange termijn belegt, naar indexfondsen te kijken. Indexfondsen zijn er als onderlinge fondsen of ETF’s, en ze volgen een index, zoals de S & P500 of Dow Jones Industrial Average.

De meest voorkomende en sterk aanbevolen beleggingsfondsen en ETF’s die er zijn, zijn hier:

iShares S & P500 Index (IVV)
Schwab S & P500 Index (SWPPX)
Vanguard 500 Index (VFINX)
Vanguard Total Stock ETF (VTI)
Vanguard Total Stock Market (VTSMX)

Als je voor de lange termijn belegt, raad ik je aan je dividenden te herbeleggen, omdat dit je rendement zal verhogen.

Als dit allemaal een beetje veel klinkt, bekijk dan deze gids: De beginnershandleiding voor beleggen in de aandelenmarkt.

Ik heb het gedaan en ben begonnen ! Wat nu?

Dus nu heb je je $ 1.000 in een goed indexfonds belegd. Gefeliciteerd. Wacht maar af en voeg elke maand of elk jaar meer geld toe. Stel een automatische stortings- en investeringsoptie in, zodat u uw portefeuille kunt blijven laten groeien.

De aandelenmarkt zal op en neer gaan. Het ergste dat je kunt doen, is in paniek raken als de markt daalt in je beleggingen verkopen. De markt herstelt zich en als je voor de lange termijn belegt, zult je de winst oogsten.

Onthoud altijd dat het belangrijk is om vroeg te beginnen met investeren. Als je kunt beginnen met investeren op de universiteit, heb je een enorme voorsprong op iedereen die je kent!


E-book: 7 Tips voor Beginnende Beleggers

Beleggen is populair deze dagen. Mensen willen verstandig met hun geld omgaan, nu sparen weinig oplevert. Wil jij weten wat je moet doen? Dit is wat ik beginnende beleggers zou adviseren eerst te lezen alvorens ook maar iets te doen. De belangrijkste items die op je af komen als beginnende belegger worden duidelijk uitgelegd. Zelfs voor gevorderde beleggers staan er essentiële aandachtspunten in die je zou moeten toepassen.